Καλλιόπη Άννα Πούλια
Επ. Καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το γιαούρτι εκτός από ένα βολικό σνακ, αποτελεί ένα τρόφιμο με σημαντικές ιδιότητες. Είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ασβεστίου, το οποίο συμβάλει στην υγεία των οστών, ενώ ταυτόχρονα έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου και στον μεταβολισμό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη συνολική ευεξία.
Ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος για πεπτική ισορροπία
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του γιαουρτιού είναι η ικανότητά του να υποστηρίζει το μικροβίωμα του εντέρου. Ο όρος αυτός αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και παίζουν ζωτικό ρόλο στην πέψη των τροφών, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και στη ρύθμιση της διάθεσης.
Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά βακτήρια όπως το Lactobacillus και το Bifidobacterium — τα οποία δρουν ως προβιοτικά. Αυτοί οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, ανταγωνιζόμενοι τα επιβλαβή βακτήρια και προάγοντας ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού πλούσιου σε προβιοτικά σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη ανασκόπηση από τους [1]
Επιπλέον, η ισορροπημένη εντερική χλωρίδα συμβάλλει σε ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. [2] Με απλά λόγια, η διατροφή του εντέρου με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, μπορεί να συμβάλει στη γενικοτερη υγεία όλου του οργανισμού.[3]
Ασβέστιο: Περισσότερο από απλή υγεία των οστών
Το γιαούρτι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, ενός μεταλλικού στοιχείου απαραίτητου για τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών. Αλλά τα οφέλη του δεν σταματούν εκεί. Το ασβέστιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μυών, στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και [4, 5]
Είναι ενδιαφέρον ότι η πρόσληψη ασβεστίου έχει συσχετιστεί με την επίτευξη ενός υγειούς σωματικού βάρους. [6] Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο και ειδικά γιαουρτιού μπορεί να συμβάλει σε αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου που βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στη ρύθμιση της όρεξης και στη διατήρηση ενός υγειούς σωματικού βάρους. [7][8] Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί εξακολουθούν να ερευνώνται, η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γιαούρτι, στην καθημερινή διατροφή μπορεί να είναι μια έξυπνη επιλογή που θα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Το γιαούρτι και ο μεταβολισμός μας
Ο μεταβολισμός μας είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Το γιαούρτι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, μειώνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής. Παράλληλα, τα προβιοτικά στο γιαούρτι συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, μιας κατάστασης που είναι γνωστό ότι παρεμποδίζει την υγιή μεταβολική λειτουργία.[9] Ένα καλά λειτουργικό έντερο μπορεί να βοηθήσει στην βελτιστοποίηση της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας και την υποστήριξη της μεταβολικής αποτελεσματικότητας.
Συμπεράσματα
To γιαούρτι στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία του εντέρου, την πρόσληψη ασβεστίου και τη μεταβολική λειτουργία. Είναι ένας απλός, νόστιμος και ισχυρός τρόπος για να υποστηρίξουμε την υγεία του οργανισμού μας από μέσα προς τα έξω!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Pannerchelvan, S., et al., Functional yogurt: a comprehensive review of its nutritional composition and health benefits. Food Funct, 2024. 15(22): p. 10927-10955.
2. Kok, C.R. and R. Hutkins, Yogurt and other fermented foods as sources of health-promoting bacteria. Nutr Rev, 2018. 76(Suppl 1): p. 4-15.
3. Abdi-Moghadam, Z., et al., Functional yogurt, enriched and probiotic: A focus on human health. Clin Nutr ESPEN, 2023. 57: p. 575-586.
4. Lai, L. and H. Qiu, The Physiological and Pathological Roles of Mitochondrial Calcium Uptake in Heart. Int J Mol Sci, 2020. 21(20).
5. Valentim, M.A., A.N. Brahmbhatt, and A.R. Tupling, Skeletal and cardiac muscle calcium transport regulation in health and disease. Biosci Rep, 2022. 42(12).
6. Soares, M.J., et al., Mechanistic roles for calcium and vitamin D in the regulation of body weight. Obes Rev, 2012. 13(7): p. 592-605.
7. Tremblay, A., C. Doyon, and M. Sanchez, Impact of yogurt on appetite control, energy balance, and body composition. Nutr Rev, 2015. 73 Suppl 1: p. 23-7.
8. Hong, J.Y., et al., Meta-analysis of randomized controlled trials on calcium supplements and dairy products for changes in body weight and obesity indices. Int J Food Sci Nutr, 2021. 72(5): p. 615-631.
9. Hess, J.M., et al., Exploring the Links between Diet and Inflammation: Dairy Foods as Case Studies. Adv Nutr, 2021. 12(Suppl 1): p. 1s-13s.